Proteinele animale – esentiale sau nu?

0
7
produse bio

Renuntarea la carne sau chiar la orice aliment de origine animala devine din ce in ce mai populara, definita de multe ori ca veganism. Aceste persoane aleg sa consume produse bio, mergand pe ideea unui stil de viata sanatos. Desi veganismul este o filosofie relativ noua (cateva zeci de ani), astfel de propuneri au existat inca din cele mai vechi timpuri: Grecia Antica (prin filosofie, pe care fiecare o putea adopta sa nu) sau India (chiar prin legi pentru protectia animalelor).

Carnitina, carnosina, creatina, coenzima Q10 si taurina sunt doar cativa nutrienti care, desi considerati neesentiali, si-au dovedit eficienta pentru o stare de sanatate optima, intarzierea imbatranirii sau prevenirea anumitor boli. Asadar, nu este vorba doar de o dependenta de gust pe care unii spun ca ar avea-o “carnivorii”. In primul rand ar trebui definit conceptul de “carne”. Ce inseamna de fapt carnea? Este vorba despre tesutul muscular al animalelor sau si despre alte parti? Slanina, organele, maduva, soriciul (colagenul) inseamna tot carne? Pestele are carne sau nu? Fructele de mare (scoicile spre exemplu) sunt tot carne?

Argumentul etic este foarte puternic: daca omul este o fiinta evoluata, ar trebui sa isi procure hrana fara sa produca suferinta si distrugeri ireparabile asupra mediului, iar in acelasi timp sa consume produse bio, adica sanatoase si naturale. Iata un motiv nobil si care nu poate fi combatut, pentru ca este alegerea fiecaruia ce sa manance.

Fructele de mare nu au sistem nervos (unii spun ca nu simt durerea), deci partea cu suferinta nu este valabila in acest caz, cum nu este valabila nici teoria toxinelor pentru colagen, o proteina foarte curata, fara contaminanti. Iar plantele “aud” cand sunt mancate si incearca sa se apere – arata un experiment stiintific.

In principiu, oamenii care aleg o alimentatie vegana trebuie sa o suplimenteze cu B12 pentru a mentine un nivel sanatos de aceasta vitamina, avand in vedere ca ea se gaseste natural doar in produse animale cum ar fi peste, oua si carnuri pe baza de organe animale. Vitamina B12 este esentiala datorita rolurilor cheie pe care le joaca in mentinerea celulelor nervoase sanatoase, producand ADN si ARN (materialul genetic al corpului) si creand celule rosii. Mai mult, vitamina B12 lucreaza cu alte vitamine B pentru a controla cantitatea de homocisteina din sange, a carei nivel ridicat poate fi asociat cu boli de inima.

In timp ce unele mancaruri vegane, cum ar fi laptele vegetal si cereale pentru micul-dejun, sunt fortificate cu vitamina B12, este rar ca acestea sa aiba cantitatile suficiente pentru a asigura o asimilare necesara pentru un corp sanatos. BioVegane.ro aduce pe piata romaneasca produse BIO, oferind o alternativa sanatoasa pentru alimentatia de zi cu zi prin pachete bio zilnice, lunare sau saptamanale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ