3 motive pentru a invata o limba straina

0
7

Regretatul Stephen Hawking a spus ca „timp de milioane de ani, oamenii au trait precum animalele, iar la un moment dat s-a intamplat ceva ce a depasit puterea imaginatiei noastre: am invatat sa vorbim si am invatat sa ascultam”. Este poate una dintre cele mai bune argumente ale importantei comunicarii dintre oameni.

Ce te faci insa cand te confrunti cu barierele limbajului? Incepi sa simti ceva din trairile omului preistoric despre care vorbea Stephen Hawking. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa cunoastem cat mai multe limbi straine.

1. Mai multe oportunitati pentru un loc de munca

Invatarea unei limbi straine iti ofera o multitudine de oportunitati legate de cariera profesionala. Dincolo de posibilitatea de a lucra mai usor ca freelancer, astazi, marile companii s-au extins in lumea intreaga, ajungand sa faca afaceri in zeci de tari, dar nu pot face acest lucru fara sa angajeze oameni care gandesc la nivel global si care pot vorbi cel putin o limba straina. V-ati dorit vreodata sa fiti ca acei oameni pe care ii vedeti in aeroport calatorind in strainatate „cu afaceri” tot timpul? Poti fi si tu unul dintre ei. Chiar si in companiile mici, locale, daca cunoasteti cel putin o limba straina va va ajuta sa va distingeti de ceilalti angajati.

Pentru cei interesati de un job intr-o companie straina, recomandam un curs limba germana. De ce? Limba germana este pur si simplu extrem de utila. Germana este cea mai raspandita limba din Uniunea Europeana, fiind una dintre cele trei limbi de lucru ale Comisiei Europene si limba oficiala in noua state europene. Limba germana este, de asemenea, limba materna pentru mai bine de un sfert din populatia Uniunii.

2. Imbunatateste functiile creierului

Vorbind in fiecare zi doua limbi diferite va ajuta sa tineti medicul departe. Oamenii de stiinta au demonstrat beneficiile cognitive ale invatarii unei limbi straine, indiferent de varsta la care va aflati: imbunatatirea memoriei, cresterea capacitatii de concentrare si reducerea riscului de declin cognitiv aparut din cauza imbatranirii, sunt doar cateva dintre efectele pozitive pe care ti le ofera vorbirea a doua sau mai multe limbi straine.

3. Stabiliti conexiuni profunde si prietenii interculturale

Orice persoana a simtit cel putin o data in viata frustrarea de a nu stii limba straina vorbita de cineva dintr-o alta cultura pe care l-a cunoscut la un moment dat. Fie ca vorbim despre vacanta pe care ai petrecut-o in afara tarii si ai fost nevoit sa apelezi la prieteni pentru a comanda ceva de mancare la restaurant sau despre curiozitatea de a afla ce vorbesc vanzatoarele din magazin, in aceeasi vacanta, cand nu cunosti o limba straina te vei simtii frustrat. 

In plus, o limba straina iti ofera sansa unei experiente culturale autentice. Gandeste-te ca ai un prieten dintr-o alta tara cu care vrei sa iti petreci timpul, dar nu stii decat limba romana. Simti o legatura cu acea persoana dar neputand sa comunici cu ea, nu vei fi niciodata invitat in grupul ei de prieteni pentru ca nu intelegi ce vorbesc.

Sigur ca nu vei putea invata toate limbile din lume si sa cunosti toate culturile, dar poti macar sa iei cursuri limba engleza, pentru ca limba engleza este cea mai uzitata la nivel international. Este primul pas pentru a interactiona cu persoane din alte tari, dupa care, eventual, vei reusi sa inveti limba lor materna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here