6 sfaturi utile pentru bloggerii incepatori

0
10
invata gramatica

Termini de invatat gramatica odata cu sfarsitul clasei a 8-a. Si trebuie nu doar sa o inveti pentru evaluarea nationala, dar si pentru a nu ajunge in situatii penibile ca domnul primar sau, recent, ca domnul prim ministru.

Iti amintesti compunerile pe care trebuia sa le faci in gimnaziu? Tu voiai sa iesi afara cu prietenii. Daca esti inca elev, ti s-au schimbat prioritatile, dar ramane ideea ca ai face orice, numai compuneri nu. Doar ai 14 ani si a venit primavara…

Ce poti sa faci? Scrie. Orice, oricat, pentru oricine sau pentru nimeni. Incepi cu o foaie alba pe birou, o privesti, iti alegi un subiect si incepi sa scrii. Poate fi greu la inceput, dar te obisnuiesti.

Poate ti se pare ca scrii degeaba. Fara o recompensa, un premiu, ceva, simti ca muncesti de pomana. Poate nu-i chiar asa.

Iata 6 sfaturi utile pentru bloggeri, dar si pentru elevii de gimnaziu care se pregatesc pentru examenul de evaluare nationala.

  1. In fiecare zi, scrie. Poate 15 minute, poate mai mult, cat vrei tu. Important e sa incepi. Inveti astfel sa te exprimi mai coerent, mai fluent si, in timp, mai repede. Daca vrei, poti scrie despre cum nu ti se mai potrivesc pantalonii favoriti, si cum sa faci sa ii poti purta din nou. Sau despre cum inainte jucai un joc, si acum ti se pare depasit, rejucandu-l recent. Ce vrei tu.
  2. Scrie ca si cum n-ar citi nimeni. Nu-ti face griji despre gramatica, sintaxa sau SEO. Scrisul stimuleaza creativitatea. Te poti corecta mai tarziu.
  3. Citeste ce-ai scris ca si cum altcineva a scris. Se pare ca suntem mai critici cu noi insine decat suntem cu altii.
  4. Daca nu te pricepi la editare si corectare, roaga pe altcineva sa o faca. Sau publica pe blogul tau si roaga-ti cititorii. Nu trebuie neaparat sa ai numele pe un blog, nu? Exista cazuri de bloggeri faimosi, de obicei oameni tehnici, care afirma despre ei insisi ca sunt dislexici si articolele lor pot contine greseli. Iar cititorii citest articolele si propun corecturi. Nimeni nu se supara, scriitorul invata, cititorii primesc articole interesante si nu exista frustrari din cauza greselilor. Daca citim comentariile unor stiri aparute pe versiunile online ale marilor publicatii de la noi, vedem opusul. De obicei articolele sunt scrise corect, dar comentariile nu.
  5. Spre deosebire de o compunere de clasa a 8-a, pentru scoala, unde textele erau (sau sunt) doar pentru noi, creatia noastra literara trebuie sa fie publica. Atunci cand scrii ceva, cu scopul de a invata sa compui sau pur si simplu sa te exprimi corect, sau chiar vrei sa creezi ceva nemaipomenit, apasa butonul de publicare. In fiecare zi.
  6. Daca esti inca elev, sau esti dislexic, am gasit pentru tine un soft educational care te va pregati pentru examenul de evaluare nationala de clasa a VIII-a la romana. Acesta se numeste ExamenulTau. Tot ce trebuie sa faci este sa vrei sa inveti.

Daca esti un copywriter in cautarea unui job, citeste si articolul acesta.

Alta intrebare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here