Abatitoare profesionale pentru bucătării și laboratoare de cofetărie

0
12

Puțini dintre oamenii care nu au tangență cu domeniul HoReCa au habar ce este acela un abatitor.

Abatitorul sau blast chiller-ul este un utilaj fabricat din oțel inoxidabil la interior și exterior care prezintă de regulă o parte superioară detașabilă. Mai are o ușă cu închidere automată și garnitură magnetică, plus un panou frontal de comandă electronic cu sondă pentru verificarea temperaturii interne existente în perioada funcționării.

Un abatitor reușește printr-o metodă de răcire rapidă a alimentelor ca să elimine creșterea bacteriană necontrolată. În limbajul cunoscătorilor această tehnică este denumită „răcire prin explozie”.

De exemplu, mâncarea gătită este perfectă în privința calității, a gustului, doar în varianta în care este servită și consumată în maxim două ore de la preparare. După acest interval de timp își pierde treptat caracteristicile de organoleptice, inclusiv de greutate inițială.

Utilizarea abatitoarelor profesionale conservă aceste elemente precizate mai sus, fapt ce eficientizează activitatea dintr-o bucătărie și crește gradul de siguranță alimentară, protejând sănătatea clienților. Răcirea prin explozie mărește durata depozitării produselor alimentare, permițând să nu se piardă materii prime prețioase și astfel o creștere a profitul unității respective.

Utilizarea răcitoarelor de acest tip (abatitor) este prevăzută pentru restaurantele din Uniunea Europeană prin Regulamentele 852/2004 și 853/2004.

Pentru ca alimentele să își mențină calitățile organoleptice este nevoie de a se utiliza procedee specifice de înlăturare a acelor factori ce împiedică bacteriile să se înmulțească.

Există patru factori care stau la baza proliferării bacteriene respectiv:

  • tipul materiilor prime de natură alimentară, mâncării semipreparate sau gătite;
  • gradul de umiditate la care sunt ținute alimentele;
  • timpul de stocare;
  • temperatura la care produsele alimentare sunt stocate.

Un abatitor bun poate ca să reducă temperatura alimentelor gătite de la plus 90 de grade Celsius la plus 3 grade Celsius sau chiar mai puțin în de 10 – 20 de ori mai rapid decât un frigider obișnuit, fie el și profesional (depinde foarte mult și de volumul produselor puse la răcit înăuntru).

În plus, răcirea prin explozie este un sistem care face posibilă prelungirea duratei în care alimentele își mențin calitatea și gustul, indiferent de felul acestora.

Într-un abatitor produsele supuse răcirii/înghețării prin șoc termic sunt mai bune pentru că lichidele conținute în produsele stocate sunt transformate în cristale de gheață de dimensiuni foarte mici datorită faptului că frigul pătrunde spre centrul alimentelor extrem de rapid, nu treptat, așa cum se întâmplă în cazul unor congelatoare sau alte echipamente frigorifice clasice.

Rezultatul este faptul că produsele alimentare (dacă se scade temperatura sub zero grade) își mențin o calitate excelentă la momentul dezghețării, nu vor suferi pierderi de lichid, de greutate, consistență și gust, așa încât va fi posibil să fie utilizate în condiții de maximă siguranță, la fel acelora proaspete, deoarece își vor păstra aproape în totalitate textura, nu vor exista ruperi ale structurii lor interne determinate de congelare.

La TC România puteți comanda modelul de abatitor DOLOMITI 3P-2/3. Este vorba de un abatitor cu gaz refrigerant tip R404A, cu alimentare la 220 V, extrem de fiabil.

Echipamentul respectiv este fabricat din oțel inoxidabil, distanța dintre rafturi este reglabilă, este proiectat astfel încât să aibă o ventilație difuză care previne deteriorarea produselor, iar ca un plus, prezintă și o garnitură la ușă încălzită special pentru a evita blocarea ei.

Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții firmei distribuitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here