Care a fost prima locuinta din lume dotata cu aer conditionat

0
12

Anul acesta se implinesc 116 ani de când a fost inventat aparatul de aer conditionat. Pe 17 iulie 1902, Willis Haviland Carrier termina elaborarea proiectului care avea sa dea nastere la ceea ce este considerat astazi primul sistem modern de aer conditionat. Aparatul a fost instalat intr-o tipografie din Brooklyn in anul 1903, dupa ce patronii tipografiei au cerut companiei unde lucra Carrier sa rezolve tehnic pastrarea umiditatii hârtiei pentru ziar. In 1906, Carrier a brevetat o noua versiune mult mai elaborata a aparatului, numita „Aparat pentru tratarea aerului”,  care putea controla caldura si umiditatea la 55%. In anul 1936, Carrier a prezis ca in viitor „oamenii de afaceri vor ajunge sa doarma intr-o camera cu aer conditionat, vor calatori intr-un tren cu aer conditionat si vor lucra intr-un birou, un magazin sau o fabrica cu aer conditionat sau vor lua masa intr-un restaurant cu aer conditionat. Singurul moment in care  vor trebui sa simta caldura inabusitoare a verii va fi atunci când vor merge pe strada”. De atunci tehnologia a evoluat enorm, pe piata aparând aparate tot mai performante, cum sunt si aparatele de aer conditionat Daikin.

Ceea ce astazi pare un lucru banal, adica instalarea unui aparat de aer conditionat intr-o locuinta, in momentul in care Carrier a inventat precursorul aparatului de astazi, era de domeniul filmelor SF. Drept dovada, abia la 12 ani de la inventia lui Carrier, a fost consemnata prima locuinta care a fost racita cu ajutorul unei instalatii de aer conditionat. Evenimentul a fost unul iesit din comun tinând cont de costurile care implicau o asemenea investitie. Nu intâmplator, „aroganta” a apartinut unui milionar din Minneapolis, Arizona. 

Milionarul Charles Gates a fost fiul unui mogul care facuse avere din producerea si vânzarea de sârma ghimpata, recunoscut si pentru pasiunea pentru jocurile de noroc, de unde a si primit porecla  John „Pariez un milion” Gates. Acesta avea o locuinta de 38.000 de metri patrati, la fel de mare ca cel mai mare conac din Minneapolis, cel al lui James J. Hill din St. Paul, detinatorul companiei feroviare cu acelasi nume. Locuinta lui Charles Gates era situata pe 25th Street, la estul Lacului „Isles Bulevard”. Conacul nu a rezistat prea mult, fiind distrus in 1933 in timpul Marii Depresiuni.

„Acest conac era o raritate, ca un elefant alb. Nimeni nu era dispus sa plateasca atâtia bani cât era nevoie pentru incalzirea unei locuinte atât de vaste, sa nu mai vorbim de aer conditionat”, a declarat istoricul Bob Glancy din Minneapolis. Pentru a racori un spatiu atât de mare cu ajutorul unui aparat de aer conditionat ar costa astazi cel putin 1.500 de dolari pe luna, dar trebuie sa tinem cont ca actualele aparate de aer conditionat, asa cum sunt cele Gree, sunt cu cel putin 60% mai eficiente decât erau in perioada lui Gates.

Istoria consemneaza ca nimeni nu a apucat sa traiasca vreodata in conacul lui Gates. Acesta a murit inainte de a fi finalizate toate lucrarile, iar sotia sa a vândut conacul unui medic din oras, care a preferat sa traiasca in St. Paul. In cele din urma, nimeni altcineva nu si-a putut permite sa plateasca 60.000 de dolari pentru intretinerea casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here