Ce este o pompa submersibila si care sunt avantajele aduse de aceasta?

0
11

Atunci cand locuiesti la casa sau ai un anumit loc unde ai o sursa de apa precum o fantana, atunci pentru a te putea folosi de apa din fantana sau putul respectiv, daca este extrasa cu ajutorul unei pompe submersibile, care este amplasata in adanc la sursa de apa si apoi este impinsa spre suprafata.

O pompa submersibila are foarte multe avantaje fata de celelalte modele si tipuri de pompe, precum cele cu jet, care in zilele noastre sunt considerate depasite si ineficiente.

Care este diferenta dintre o pompa submersibila si un hidrofor?

Pentru a scoate la suprafata apa dintr-o fantana sau un put, aceasta este extrasa cu ajutorul unei pompe submersibile sau a unui hidrofor, care se folosesc in acelasi scop, insa principiile de functionare sunt complet dferite.

Hidroforul sau pompa cu jet aspira apa aflata la o anumita adancime, in schimb, pompa submersibila impinge apa spre suprafata.

O alta diferenta foarte importanta intre cele doua este faptul ca pompa submersibila se poate autoamorsa, nefiind nevoie de ajutorul unui specialist, iar hidroforul trebuie amorsat, ceea ce impune obligatoriu cunostintele si ajutorul unui specialist.

Pe deasupra, o pompa submersibila este mult mai eficienta, avand un randament cu pana la 30% mai mare decat hidroforul, datorita faptului ca genereaza o presiune mai mare, folosind acelasi consum energetic.

Alte diferente intre cele doua le reprezinta locul unde acestea sunt amplasate, caci pompa este amplasata pe fundul putului, fata de hidrofor care trebuie pozitionat la suprafata apei.

Pe deasupra, pompa submersibila nu necesita nici un fel de intretinere, caci aceasta este situata sub apa, de asemenea este foarte silentioasa, avand un nivel de zgomot mult mai redus fata de hidrofor.

 

Cum se alege cel mai bun model de pompa submersibila?

Alegerea pompei submersibila trebuie facuta tinand cont de gradul de puritate al apei, alegandu-se fie una pentru apa curata, fie una pentru apa murdara.

Pompele submersibile pentru apa murdara nu permit patrunderea impuritatilor la motor, in acest fel neexistand riscul de a fi deteriorate.  Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unei anumite proprietati ale acestora, de aceea, atunci cand se alege o pompa submersibila pentru apa curata, aceasta nu trebuie introdusa in ape care nu sunt curate, caci in cel mai scurt timp, acestea se vor strica.

De asemenea, atunci cand se alege o pompa submersibila, trebuie sa se tina cont de debitul de refulare, care reprezinta cantitatea de apa care ajunge la locul de consum.  Astfel, pentru un loc unde nu se consuma foarte multa apa, este utila o pompa submersibila cu un debit de 1000-2000 l/h, iar pentru acele locuri unde se consuma mai multa apa, este necesara o pompa cu un debit de peste 2000 l/h.

De asemenea, aceste pompe trebuie sa tina cont si de inaltimea de refulare, care pot incepe de la 20 de metri si pana la peste 80 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here