Cum alegi intre panouri solare monocristaline si panouri solare policristaline

0
463
panouri solare

Atunci cand te documentezi despre panouri solare, descoperi ca sunt de 2 tipuri: monocristaline si policristaline. Daca nu stii ce inseamna cei 2 termeni, nu poti lua o decizie educata. Intelegerea diferentelor intre cele 2 tipuri de panouri solare te va ajuta.

Procesul de fabricare a cristalului

Elementul de baza a panoului solar este celula fotovoltaica. Diferentele intre panourile monocristaline si cele policristaline se explica prin procesul de fabricare. Ingredientul principal al celulei fotovoltaice este siliconul pur. O metoda comuna de extractie, reducerea carbotehnica, incalzeste siliciul si carbonul la aproximativ 1700 de grade Celsius. Pe masura ce siliconul se raceste, se transforma in cristal.

Viteza de racire determina dimensiunea cristalului: cand acesta se raceste mai incet, cristalul rezultat este mai mare, si invers. Racirea lenta a cristalului este, insa, un proces mai complicat, ceea ce inseamna ca productia de cristale mari este mai scumpa. Celulele fotovoltaice policristaline sunt formate din mai multe cristale mici, in timp ce celulele fotovoltaice monocristaline sunt formate dintr-un singur cristal, mai mare.

Comparatie intre celulele fotovoltaice monocristaline si cele policristaline

  • O celula fotovoltaica monocristalina are o suprafata foarte neteda, fata de cele policristaline, care au o suprafata imperfecta, neregulata. Este mai eficienta la absorbirea energiei solare, deci produce ceva mai multa energie electrica, raportat la suprafata, decat celula fotovoltaica policristalina.
  • Ambele tipuri de celule fotovoltaice pierd eficienta pe masura ce creste temperatura ambientala. Performanta celulelor fotovoltaice monocristaline poate fi si cu 10% mai buna decat a celulelor fotovoltaice policristaline la temperaturi ambientale ridicate.
  • Celulele fotovoltaice monocristaline sunt mai scumpe decat cele policristaline.
  • Vazute de aproape, panourile solare monocristaline par mult mai uniforme decat cele policristaline. De la distanta, insa, nu se vede nicio diferenta.
  • Atunci cand sunt in balanta eficienta energetica si costul, panourile solare monocristaline si cele policristaline costa aproximativ la fel, pentru acelasi cost/watt. Exista, totusi, o diferenta de dimensiune: panourile solare policristaline sunt ceva mai mari decat cele monocristaline. In mod normal nu ar fi o problema, dar poate fi o problema cand spatiul unde se instaleaza – pe acoperisul casei- este limitat.
  • Eficienta panourilor solare policristaline este mai mare decat a panourilor monocristaline atunci cand intensitatea luminii solare este mai mica (cand este innorat) datorita suprafetei neregulate, aceasta este mai mare si capteaza mai multa energie, chiar daca lumina este difuza.
  • Perioada de recuperare a energiei consumate pentru construire, transport si reciclare a panourilor solare este diferita: in partea nordica a Europei, este de pana la 3.2 ani pentru panourile solare policristaline, si 3.6 ani pentru panourile monocristaline. In sudul Europei este ceva mai bine: 1.9 ani pentru panourile policristaline, respectiv 2.2 pentru cele monocristaline.

Asadar: panouri solare monocristaline sau policristaline?

Daca spatiul este limitat, alegeti panourile solare monocristaline. Daca pe timpul zilei, in zona voastra nu este niciodata innorat, alegeti panourile monocristaline. Daca aveti insa mai mult zile noroase decat senine, spatiul este suficient si/sau vreti sa economisiti, cumparati panouri solare policristaline.

Indiferent de alegere, cautati panouri construite de producatori de renume, precum Canadian Solar, intrucat e singura garantie a calitatii. Este mai sigur si pe termen lung, intrucat acesti producatori vor ramane pe piata sa asigure si garantia produselor. Alternativele ieftine se pot dovedi foarte costisitoare pe viitor: la prima defectiune, e posibil sa nu beneficiati de garantie, suport tehnic sau piese de schimb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here