Cum se alege un rucsac pentru cicliști?

0
3

În ultimii ani, s-a produs un reviriment al ciclismului de agrement și în România, de aceea, alături de bicicletă, au început amatorii de plimbări pe două roți să se intereseze și de achiziția celor mai bune căști, ochelari, tricouri și modele de rucsacuri speciale.

Rucsacuri pentru cicliști: criterii de selecție

În 1991 s-a produs primul rucsac special pentru biciclete. Ulterior gama acestei categorii de articole sport s-a diversificat foarte mult, pe măsura creșterii cererii.

Clasificare după volumul rucsacului de ciclist:

– până la 20 de litri – pentru ture urbane și în zonele limitrofe orașelor;

– între 20 – 25 litri – pentru ieșiri de weekend de una sau două zile;

– între 25 – 30 litri – pentru o călătorie mai lungă de câteva zile;

peste 30 litri – pentru turele lungi pe bicicletă.

10 reguli la alegerea rucsacului perfect pentru un ciclist amator

Nu e simplu ca să alegi un rucsac potrivit pentru turele pe care le faci cu bicicleta, dar pasionații acestor călătorii deconectante pe două roți au stabilit niște reguli de bază pe care ar trebui ca să le iei în calcul pentru a face o achiziție corectă.

1. Un rucsac pentru un biciclist trebuie să se potrivească conformației corporale a aceluia ce îl va purta, scopului (ture pe distanțe mai scurte sau mai lungi), să arate bine ca design și să fie la un preț convenabil.

2. Să nu depășească, în medie, 30 – 35 de litri ca volum, deoarece o greutate prea mare cărată de ciclist în spate îl va dezechilibra pe ciclist și îi va încetini rularea.

3. Rucsacul pentru cicliști trebuie să fie realizat dintr-un material ușor, durabil și dens, cu sisteme de închidere calitative.

4.Curelele și spatele rucsacului trebuie obligatoriu să fie din materiale permeabile la aer și transpirative, care se usucă foarte repede.

5. Partea din spate nu trebuie să fie lipită de spatele ciclistului, ci să existe un spațiu de respirație de câțiva centimetri pentru a-l feri pe purtător de umezeală, dar și de disconfortul presiunii exercitate de rucsac asupra coloanei vertebrale.

6. Rucsacul trebuie să fie destul de încăpător pentru a adăposti tot ceea ce e necesar într-o drumeție (sac de dormit, haine de schimb), dar nu obiecte voluminoase (precum un cort, de exemplu) ce ar transforma bietul biciclist într-un fel de broască țestoasă sau melc pe două roți.

7. Orice rucsac de ciclist ar trebui ca să aibă o husă de protecție contra ploii.

8. Rucsacul ales ar trebui să fie de la un brand cu notorietate, care, în proiectarea modelului respectiv, a pus un mare accent pe tipul de distribuție a greutății rucsacului în timpul rulării pe bicicletă a aceluia ce îl va purta.

9. Rucsacul trebuie să fie suficient de încăpător, dac acest lucru nu înseamnă a-l încărca până la refuz, deoarece nu va mai putea să fie suficient de performant în eliminarea transpirației și îndeplinirea corespunzătoare a funcției de ventilare.

10. Alegeți prioritar un rucsac cu elemente reflectorizante (deși puteți să adăugați și ulterior asemenea accesorii) pentru o vizibilitate sporită în trafic în perioadele cu cer întunecat sau dacă aveți de gând ca să călătoriți și noaptea (deși nu e recomandabil acest lucru).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here