De gatit: Ceva fierbinte, precum clima indiana

0
2

Se spune despre el ca este tot atat de fierbinte precum clima indiana…Voi la ce va ganditi? Noi vorbim despre un fel de mancare!

Despre puiul tikka masala – caci despre asa ceva vrem sa discutam, se spune ca are o explozie fabuloasă de condimente. Care se impletesc atat de frumos, incat nu ai cum sa nu te indragostesti de gustul final. A face un pui tikka masala, daca vrei sa impresionezi, constituie o provocare si, totodata, o alegere excelenta.

Rezultat surprinzator

Tikka masala de pui (chicken tikka masala) este o mancare indiana in legatura cu care circula multe legende. Una dintre ele spune ca acest preparat a fost inventat in restaurantele indiene din Marea Britanie. Si ca a aparut, din intamplare, prin 1970. Atunci cand un sofer de autobuz din Glasgow a intrat intr-un restaurant indian si a cerut chicken curry, dar a fost nemultumit de cum arata acesta (era prea uscat).

In acel moment, bucătarului i-a venit ideea de a turna peste chicken curry putina supa de rosii, in care a adaugat cateva condimente asiatice. In legatura cu ceea ce e considerat acum de unii „mancare nationala britanica” exista multe teorii cu privire la modul de preparare. Unii cred ca felul de mancare a fost conceput in Punjabi, in nordul Indiei. Alte pareri susţin ca a aparut prima data in restaurantele indiene din cartierul londonez Soho, in anii 1970 (ceea ce face legatura cu legenda legata de sofer).

Exista si variante

Oricare ar fi originile sale, puiul tikka masala este mult mai cunoscut ca o mancare traditionala britanica. Este chiar considerat mai mult o mancare britanica decat una indiana. Fiind acum exportata din Anglia spre India, Pakistan sau Bangladesh. Nu există o reţetă standard pentru acest fel de mancare. Potrivit unui sondaj, exista nu mai puţin de 48 de modalitati de a gati puiul asa. Singurul ingredient comun fiind puiul!

Sosul puiului tikka masala include de obicei rosii, smantana, lapte de cocos si multe condimente. Puiul si sosul au o culoare rosiatica, ca urmare a folosirii unor condimente de tipul sofranului sau al paprikai. Exista si variante vegetariene. In toate aceste versiuni, sosul este facut din aceleasi ingrediente. Modul traditional de a prepara pui tikka masala este cel in care carnea este marinata, apoi pregatita intr-un cuptor de lut (tandoor). Acesta confera carnii o aroma speciala.

In caz ca vrei sa pregatesti asa ceva

Iata ingredientele pentru o reteta de pui Tikka Masala, in caz ca ai ales sa faci asa ceva in bucataria ta: 500 g piept de pui LaProvincia, 4 cm ghimbir proaspăt, 2 linguri ulei de arahide, patrunjel verde, 2 rosii si 2 cepe, 1/2 ardei iute, sare, piper, boia iute, 2 catei de usturoi, 1 lingurita chimion pudra, coriandru macinat, 1 lingurita garam masala, 1lingurita scortisoara pudra, cardamom pudră, 2 foi dafin, 10 g zahar brun, 240 g smantană (25% grasime), 1 lingura de bulion (40 g).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here