Diferentele intre transformatoare de inalta tensiune si transformatoare de joasa tensiune

0
223
transformator de tensiune

Transformatoarele de tensiune joaca un rol esential in viata noastra de zi cu zi. Au devenit necesare, intrucat depindem din ce in ce mai mult de echipamentele electrice si electronice pe care le avem. Aceste transformatoare au fost proiectate sa livreze regulat si continuu energie. Avem, astfel, 2 tipuri: transformatoare de inalta tensiune si transformatoare de joasa tensiune. Sunt denumite intuitiv, pentru a ne fi clar la ce facem referire.

Transformatoarele de inalta tensiune sunt proiectate sa lucreze la tensiuni (voltaje) ridicate. Se folosesc sa transmita energia electrica in zone unde nu exista pericole de electrocutare. Transformatoarele de inalta tensiune lucreaza cu tensiuni intre 600 si 5000 de Volti. Este conceput pentru a fi folosit in aplicatii de masurare, de siguranta circuitelor electrice, aplicatii industriale electrostatice si in alte aplicatii tehnice.

Deoarece are capabilitatea sa transforme energia electrica de joasa tensiune in tensiune inalta, se mai numeste si transformator de putere. De obicei, se folosesc in transformarea curentului electric de inalta tensiune in curent de joasa tensiune. Tehnologia se foloseste in amplificatoare, dispozitive medicale, chiar si in vechile monitoare cu tub catodic. Se mai folosesc si in sursele de alimentare.

E posibil sa nu avem o definitie acceptata universal pentru transformatoare de inalta tensiune, desi exista niste standarde industriale pentru voltaje minime. Definitia se bazeaza pe consideratii de siguranta sau pe tensiunea la care se intampla arcul electric. Ar fi chiar oportun ca la nivel global sa se standardizeze o singura valoare a tensiunii, la o cifra rotunda.

Transformatoarele de tensiune joasa se mai numesc si transformatoare magnetice cu putere redusa. Sunt proiectate sa livreze tensiune joasa. Tensiunea joasa ofera siguranta utilizatorilor. Principalul scop al tensiunii joase este sa elimine riscul de socuri electrice.

Un transformator de joasa tensiune este util in toate gospodariile, protejand utilizatorii de scurt circuite. Acest tip de transformator transfera energia electrica de la un circuit la altul printr-un cuplaj magnetic. Genereaza tensiuni de 12-24 V, si nu genereaza caldura. Daca, totusi, genereaza caldura, aceasta este mult mai usor de disipat. Aceste transformatoare sunt si mult mai ieftine decat cele de tensiune inalta.

Spre deosebire de transformatoarele de putere mare, cele de tensiune joasa pot fi instalate sub suprafata. Daca vrei sa iti construiesti singur circuitul electric, o poti face fara ajutorul unui electrician. Unele astfel de transformatoare au si temporizator, ce poate fi setat la 4, 6 sau 8 ore. La tensiune atat de joasa (12-24V), nici macar nu e neaparat nevoie sa intrerupi curentul electric, chiar daca vrei sa fixezi un bec.

Cel mai bine este sa iti iei toate masurile de siguranta atunci cand lucrezi cu echipamente electrice. Urmeaza sfaturile si regulamentele de siguranta, si vei avea succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here