Flipchart sau tablă magnetică, două produse de afișaj ieftine și de efect

0
5

Dacă ați fost pe la conferințe în ultima vreme, ați observat faptul că tot mai mulți traineri preferă ca să utilizeze laptopul și ecranele montate pe pereții sălii pentru prezentările pe care le fac, deși mereu apar dificultăți de ordin tehnic atunci când vor să le pună în funcțiune la începutul sau pe parcursul expunerilor.

Cu toate acestea, cei care se pricep afirmă cu tărie că modestul flipchart reprezintă încă unul dintre cele mai eficiente mijloace de prezentare, util în numeroase situații: conferințe, workshop-uri, sesiuni de pregătire profesională, cursuri de limbi străine pentru adulți, ateliere teoretice unde trebuie sistematizate anumite informații în formă scrisă direct în fața participanților pentru ca ei să le rețină mai bine.  Asta dacă nu vrei să folosești niște table magnetice avantajoase ca preț, ce sunt foarte versatile și ele.

Mai ales pentru aceia care au ales să fie formatori în diverse domenii mai mult sau mai puțin convenționale și sunt încă la începutul activității lor, flipchart-ul este instrumentul de afișaj perfect. Neavând grupe cu un număr mare de membri vor transmite mai ușor ceea ce doresc.

Pentru că bugetul destinat business-ului pe care îl desfășoară nu este încă unul foarte mare, nu are rost ca din start să cumpere tehnologie vizuală de înalt nivel pentru prezentările pe care le fac. Ca întotdeauna, cu cât lucrurile sunt expuse într-o formă mai simplă, cu mijloace familiare asistenței, cu atât ele sunt mai bine asimilate, iar speaker-ul mai apreciat.

Un flipchart are niște avantaje certe chiar și în comparație cu ecranele intimidante folosite în ultima vreme de către aceia care țin conferințe pe teme din domeniul dezvoltării personale, dacă ar fi să dăm un singur exemplu reprezentativ.

Dacă întrebi pe mulți spectatori care au dat bani grei ca să ajungă la o asemenea întâlnire de două ore cu vreun mare guru internațional sosit în România și care pretinde că deține secretul fericirii și că l-ar putea spune și altora dacă primește pentru asta câteva sute sau mii de dolari ca onorariu de la fiecare doritor, îți vor spune că nu prea au înțeles nimic din ceea ce a bălmăjit respectivul pe scenă, dar țin minte muzica asurzitoare și ecranul imens pe care se proiectau niște imagini în cascadă, mai ceva ca la un cinematograf amplasat în supermarket-ul unde merg ei să își facă piața în mod obișnuit. Ar fi fost prea banal un flipchart pentru un speaker motivațional, nu-i așa?

Patru beneficii pe care le au utilizatorii de flipchart

1. nu necesită energie electrică pentru a funcționa, fiind un soi de șevalet pe care nu se pictează, ci se înșiruie idei principale, simboluri, scheme;
2. în afară de niște foi de hârtie puse pe acest suport de afișare și instrumente de scris (markere) nu e nevoie de altceva în materie de dotări pentru a face o prezentare de succes pe orice temă;

3. niște markere sunt absolut suficiente dacă ai puțină creativitate ca să îți colorezi prezentările;
4. nimic mai ușor decât să fie completate din mers expunerile, chiar în timp ce vorbitorii sunt pe scenă, deoarece nu există nimic preînregistrat care nu mai poate să fie schimbat.

În cazul unor seminarii cu mai puține persoane, inclusiv pentru grupele de învățare a limbilor străine, se pot folosi flipchart-uri sau table magnetice. Cele din urmă au avantajul că suprafața lor este refolosibilă, deoarece se pot șterge cu un burete special și se pot nota noi informații. Markerele colorate sunt din nou instrumentele de scris ideale.

În magazinele de articole de birotică și papetărie online, precum Absolut Office se găsesc asemenea produse utile de afișaj, așa încât aceia interesați în susținerea de prezentări de diverse tipuri, seminarii și ateliere nu ar trebui ca să le ocolească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here