Iluminat cu led. Lumeni, lx, lucsi – ce inseamna toate astea?

1
935
bec led

Toata lumea vorbeste despre corpuri de iluminat si becuri economice, dar ce inseamna toate cifrele pe care le vezi pe eticheta?

Unele magazine online de becuri de iluminat afiseaza intensitatea (in lumeni), puterea consumata, culoarea fluxului luminos si echivalenta cu un bec incandescent. Poti cumpara online becuri economice si corpuri de iluminat la Magicled.

Inainte de becurile cu led si becurile economice fluorescente, era foarte simplu sa cumperi un bec. Cautai unul de 40, 60 sau 100 de watti. Stiai deja ce putere au becurile – era clar ca pentru o veioza nu puneai un bec de 100W, dar il puteai pune foarte bine in living. Similar, un bec de 40W nu era potrivit pentru lustra din living, dar perfect pentru veioza de langa pat.

Totul s-a dus odata cu aparitia becurilor economice fluorescente, si mai tarziu cu becurile led. Luminozitatea becurilor led sau fluorescente se masoara in lumeni (sau in candele, depinde de producator), si au aparut termeni ca lucsi (sau Lux sau Lx). Acum trebuia sa stii ca 11 watti sunt aproximativ egali cu 60 W in cazul unui bec clasic, iar becul de 23W echivaleaza cu becul cu incandescenta de 100W.

In lumeni se masoara puterea luminoasa.
In candele se masoara intensitatea luminoasa.

Acum, becurile led sunt extrem de economice. In fiecare zi vedem reclame cu becuri led de la producatori de renume, dar si de la producatori noi.

Becuri halogen versus becuri led

Cei mai multi producatori de becuri nu publica si puterea luminoasa. De exemplu, pentru becul cu halogen MR16, este specificata intensitatea luminoasa, in candele, ceea ce reprezinta o informatie mai precisa in ceea ce priveste performanta becului. In teste, un bec de 50W MR16 are intre 560 si 710 lumeni (media este 625).

Valoarea citita a puterii unui bec halogen va fi mereu mai mare decat a unui bec led, datorita nivelului de lumina infrarosie, dar aceasta este inselatoare, intrucat ochiul uman nu o poate detecta. Becurile led nu genereaza lumina infrarosie. Prin urmare, este acceptabil sa spunem ca un bec de 50W cu halogen este echivalent cu un bec led ce produce 550-600 de lumeni, iar un bec de 35W cu halogen este echvalent cu un bec led de 400-425 de lumeni.

Probabil cel mai bun tester pentru masurarea luminozitatii unul bec led este ochiul uman.

Pentru usurinta cu care iti sunt prezentate informatiile, dar si pentru preturile mici, poti cumpara un bec led de la Magicled.

1 COMENTARIU

  1. Interesanta comparatia cu becurile cu halogen. Majoritatea producatorilor publica pe ambalaj doar echivalentul wati – lumeni in cazul becurilor cu LED, insa ar putea fi utila si o astfel de informatie pentru cei care au in repzent becuri cu halogen si vor sa le inlocuiasca cu becuri cu LED.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here