Inceputul companiei Opel, de la masini de cusut si biciclete, la automobile

0
13

La fel ca orice companie auto cu traditie, istoria Opel pastreaza mai multe intamplari inedite, cum ar fi cea potrivit careia compania a aparut pe piata ca o afacere cu masini de cusut. Daca alte firme mari au in spate o existenta intinsa pe 137 de ani (Mercedes), 102 ani (BMW) sau 85 de ani (Toyota), Opel se mandreste cu o istorie care se intinde pe parcursul a 156 de ani.

Iata unele dintre cele mai importante evenimente din istoria companiei Opel.

Dupa ce a fost angajat ani la rand ca metalurgist, Adam Opel intra in afaceri in anul 1862, in orasul sau natal Russelsheim, Germania, si realizeaza propria sa masina de cusut, punand astfel bazele companiei Opel. Un an mai tarziu, compania se extinde, Adam Opel avand primul sau angajat si apoi primul sau ucenic. Incepe sa isi promoveze marfa prin intermediul reclamelor in ziarul local, iar in 1868, afacerea cu masini de cusut infloreste. Adam Opel se muta in prima sa fabrica compusa dintr-o hala industriala si camere de locuit.

In 1868, Adam Opel se casatoreste cu Sophie Scheller, fiica unui industrias din Germania cu care va avea cinci fii.

In anul 1886, Opel incepe sa fabrice si biciclete. Fiii lui Adam Opel sunt ciclisti entuziasti, castigand cateva sute de curse cu biciclete Opel in anii pana in 1898. In mai putin de patruzeci de ani, Opel avea sa devina cel mai mare producator de biciclete din lume.  Adam moare in 1895 la varsta de 58 de ani, iar sotia lui isi asuma responsabilitatea de a conduce afacerea, cu sprijinul fiilor ei.

Abia in anul 1899 apare primul automobil Opel care poarta numele „Opel Patent Motor Car, System Lutzmann” este numele acordat primului automobil Opel. In decursul aceluiasi an, compania isi face debutul pe piata internationala cu modele sport.

In 1901, Heinrich von Opel a castigat concursul de urcare pe muntele Königsstuhl intr-un Opel Lutzmann. Asta face ca reprezentantul Opel sa semneze un contract cu  producatorul francez Alexandre Darracq, autorizand Opel sa produca automobile Darracq sub licenta. In acelasi an, Opel construieste prima motocicleta.

In 1902 este construit primul model de autoturism realizat in intregime de Opel, cu un motor de 10/12 CP nou dezvoltat si cu doi cilindri. Un an mai tarziu, Opel construieste primul sau motor in patru cilindri, cu 20/24 CP. In 1905, isi deschid portile, langa parcul Tiergarten din Berlin, un showroom Opel Darracq si un service, iar in 1906, masina Opel cu numarul 1000 iese din fabrica. La scurt timp Opel deschide o sucursala in Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here