Lucruri pe care nu le stiai despre Mastiff-ul Tibetan

0
2

Mastiff-ul Tibetan este de sute de ani un companion si un caine utilitar. Crescut pentru a fi pastor si paznic al turmelor de vaci si oi, precum si al familiei lui, Mastiff-ul Tibetan a fost initial creat fara a se tine cont de conformatia sa.

Nascut in Tibet, originile sale exacte sunt inca un mister, dar unii specialisti sunt de parere ca aceasta rasa provine din acelasi fond de baza din care isi trag originile si alti Mastiffi sau alti caini utilitari de talie mare si a contribuit la dezvoltarea multor rase de Mastiffi de astazi.

Venerat de catre tibetani pentru calitatile sale de excelent protector si pentru loialitatea sa, acest Mastiff nu era prea bine cunoscut in afara tarii sale natale. Inainte de inceputul secolului al XIX-lea, putinor persoane li se permitea sa intre pe teritoriul Tibetului.

Imediat ce granitele au fost deschise, rasa a fost exportata la jumatatea secolului al XIX-lea in Anglia, unde a fost reprodusa si perfectionata. Unul dintre exemplarele de Mastiff Tibetan exportate a fost daruit reginei Victoria a Angliei.

La jumatatea secolului al XX-lea, Mastiff-ul Tibetan si-a facut aparitia si in Statele Unite. In 1974 s-a fondat Asociatia Americana a Mastiff-ului Tibetan. Astazi, au mai ramas cateva exemplare pure de Mastiff Tibetan in Tibet.

Mastiff-ul Tibetan a fost recunoscut de catre Federatia Chinologica Internationala in 2004, iar de catre American Kennel Club abia in 2006 ca membru al grupei cainilor utilitari.

HRANA MASTIFF TIBETAN

Desi mastiful tibetan este cunoscut ca un caine rezistent si fara mofturi si el trebuie sa respecte normele generale de nutritie pentru o dezvoltare corecta, si anume 3 mese la pui si doua la adulti. Tineti minte ca mastiful tibetan are o dezvoltare lenta, motiv pentru care nu trebuie facut exces de calciu si proteine ca la alti caini care se dezvolta rapid.

Este recomandat sa nu se exagereze cu portiile de hrana deoarece este unul din cainii care sunt predispusi cu usurinta la obezitate. In oricare din cazurile in care doriti sa va hraniti animalul cu mancare gatita sau de la magazin (hrana uscata, conserve, etc), este bine sa verificati sa aibe toate vitaminele, mineralele si proteinele necesare cainelui.

Bolul cu apa proaspata nu trebuie sa-i lipseasca niciodata. Apa, pe langa faptul ca tine de sete, ajuta la digestie(sa nu uitam ca peste 80% din corpul unui caine este apa).

Citeste si alte lucruri despre rasa de caini Mastiff Tibetan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here