Nu e păcăleală! De ieri, 1 aprilie, s-a ieftinit curentul

0
0

Populaţia şi termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici nu vor mai utiliza gaze de import începând din această lună. Întregul necesar de consum este acoperit acum de producţia internă.

Tot de ieri, conform calendarului oficial, gradul de liberalizare al preţului la gaz metan pentru consumatorii casnici a crescut de la 56% la 60%, urmând ca până la finele anului să ajungă la 66%. Asta înseamnă că, de ieri, gazul metan pe care îl primeşte o locuinţă provine în proporţie de 40% din zona reglementată, la preţul fix de 71,7 lei/MWh, iar restul, 60%, provine de pe piaţa liberă, dar obligatoriu din producţia internă.

Menţionăm că la sfârşitul anului 2015 preţul gazului de import era 89,92 de lei pe MWh, cu 18% mai mare decât preţul gazelor de producţie internă.

Furnizorul poate fi schimbat oricând

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat de câteva luni că este de aşteptat o ieftinire a gazului metan în România, în cursul anului 2016, cu până 10%. De asemenea, trebuie specificat faptul că factura la gaz metan poate fi negociată direct pe componenta de piaţă liberă, iar dacă consumatorul găseşte un furnizor cu preţ mai mic – pe internet s-au anunţat deja preţuri de furnizare mai scăzute chiar decât cele reglementate -, se poate muta la el printr-o simplă cerere. În domeniul energiei electrice, ANRE a anunţat că de ieri factura la energie electrică scade în cazul consumatorilor casnici de ultimă instanţă cu 2,4%.

Consumatorul de ultimă instanţă este acela care nu şi-a schimbat furnizorul din anul 2012, când a intrat în vigoare legea liberalizării, până astăzi. Menţionăm că de la 1 iulie 2016, componenta de piaţă liberă din factura de electricitate la consumatorul casnic va creşte la 70%, adică oportunitatea de negociere a costurilor facturii va creşte în favoarea consumatorului. Altfel spus, preţul energiei pe componenta pieţei libere depinde de abilitatea furnizorului de a cumpăra electricitate ieftină de pe piaţa liberă.

Distribuitorul nu mai taie curentul când vrea el

Săptămâna viitoare va fi publicat în Monitorul Oficial noul standard privind distribuţia de energie electrică. Spre deosebire de vechiul standard, cel nou penalizează mai drastic întreruperile de curent electric produse fără anunţarea prealabilă a consumatorului şi reduce durata celor planificate. De asemenea, tot de săptămâna viitoare vor fi sancţionate inclusiv întreruperile de scurtă durată, care nu erau penalizate până acum.

Post-ul Nu e păcăleală! De ieri, 1 aprilie, s-a ieftinit curentul apare prima dată în Libertatea.ro.

Citeste toata stirea:: Nu e păcăleală! De ieri, 1 aprilie, s-a ieftinit curentul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here