O scurta istorie despre aparitia garniturilor

0
6

Intreaga istorie a garniturilor se intinde pe parcursul secolului trecut. Ce este exact o garnitura? O garnitura este o „piesa care umple spatiul dintre doua sau mai multe suprafete care se imbina”. In mod ideal, materialul din care este fabricata o garnitura ar trebui sa aiba un anumit grad de flexibilitate pentru a se potrivi oricaror neregularitati. Garniturile sunt, de obicei, fabricate din material plat, iar altele necesita un element de etansare.

In 1820, piliturile de fier, pulberea de sulf si apa au fost combinate pentru a obtine o garnitura solida din sulfat de fier. Inainte de 1840, multe garnituri au fost facute din fire de funie, numite calti. Tot atunci, garniturile din piele au fost utilizate pentru pompele de apa, chiar daca pielea se rupea treptat cand intra in contact cu aburul. Garniturile din cauciuc rezistent la caldura au fost inventate abia dupa anul 1850, cand a fost descoperit procesul vulcanizarii.

In 1923, compania Whitby Chandler Ltd. a fost infiintata in Regatul Unit. Compania a fost unul dintre primii furnizori majori de garnituri si a contribuit la dezvoltarea tehnologiei de etansare. In anii 1960, compania a inceput sa produca matrite din cauciuc comprimat care sa insoteasca tehnologia garniturilor. Fiind una dintre primele companii inregistrate in domeniu, aceasta a contribuit la crearea unei fundatii pentru viitoarele companii. Ei au dezvoltat noi utilaje pentru taierea garniturilor si produse care puteau inlocui azbestul.

Richard Klinger a fost cel care a realizat prima garnitura din fibra de azbest in 1899. Marina americana folosea aceste garnituri pentru izolarea si etansarea pieselor de pe locomotivele cu aburi. Garniturile taiate din folie de azbest se puteau utiliza pentru componentele motoarelor deoarece rezistau la aburului, apei, substantelor chimice si presiunii inalte. Acest tip de garnitura a functionat cel mai bine in sistemele mecanice care implicau transferul de uleiuri, gaze, acizi fierbinti. Cele mai intalnite mecanisme care foloseau garnituri din azbest au fost pompele, cazanele, compresoarele si turbinele.

Utilizarea azbestului a inceput sa scada in anii 1980, cand s-a descoperit ca provoaca boli pulmonare si Mezoteliomul malign. In ciuda acestui lucru, produsul este in continuare acceptat.

Astazi, garniturile sunt fabricate dintr-o gama larga de materiale, incluzand: hartie, cauciuc, silicon, metal, pluta, neopren, cauciuc nitrilic, fibre de sticla si polimeri din plastic. Au aparut si garnituri mai speciale destinate industriei auto, asa cum sunt simeringurile. Un astfel de simering este o garnitura de etansare care se monteaza cu ajutorul unui inel, care mai este cunoscut si sub numele de resort, si se foloseste la majoritatea componentelor rotative ale motorului si ale trenului de rulare.

Exista sute de producatori de garnituri la nivel mondial, iar valoarea pietei de garnituri se estimeaza ca va ajunge la 12,3 miliarde de dolari pana in 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here