Rețeaua punctelor de încărcare al mașinilor electrice, în continuă dezvoltare

0
3

Rețeaua de stații de încărcare electrică este în plină dezvoltare și în România, deși tendința actuală este aceea de a se renunța la punctele de încărcare pentru autoturisme unde pliurile se fac gratuit, tendința fiind ca să existe aproape doar stații publice unde se vor percepe taxe pentru acest serviciu.

Totuși, promovarea mașinilor hibrid și a acelora sută la sută electrice va deveni o prioritate și pe plaiurile noastre mioritice, vrând-nevrând.

Guvernanții vor fi obligați de forurile europene să implementeze soluții viabile destinate construirii a cât mai multor stații de încărcare și chiar să ofere stimulente financiare în continuare persoanelor care vor dori să își achiziționeze vehicule electrice în viitorul apropiat.

Șoferii care deja conduc mașini de acest gen probabil că au trăit o surpriză neplăcută când și-au dat seama de faptul că gratuitatea punctelor de încărcare publice nu o să țină o veșnicie, cum poate sperau.

Deoarece energia free nu este încă la îndemâna omului de rând, este firesc ca să se plătească pentru încărcarea acumulatorului autovehiculului pe care îl conduci, nu-i așa?

Pentru mulți români, problema nu constă în primul rând în aceea că va fi un serviciu plătit, lucru de așteptat între o țară unde totul costă, ci faptul că aceste stații de încărcare electrică sunt încă prea rare, în condițiile în care autonomia modelelor actuale de vehicule nu este prea mare.

Există și șoferi care consideră că prin plata pe care o efectuează la stațiile de încărcare cu electricitate a mașinilor  pot contribui automat la dezvoltarea tehnologiilor utilizate de stațiile de încărcare rapidă, la progresul mai accelerat din acest domeniu. Deci nu pare ca să îi deranjeze prea tare taxarea.

Acest lucru se întâmplă mai ales și pentru că, dacă facem o comparație între un plin de curent electric și un plin de benzină sau motorină, o să vedem că este mult mai convenabil să ai o mașină care să meargă cu electricitate, decât una care să utilizeze un combustibil clasic, al cărui cost a ajuns acum la cote inimaginabile și continuă să urce și mai vertiginos, fără a da vreun semn că s-ar încetini această creștere aberantă de preț.

Tradiționaliștii, care nu pot renunța așa de ușor la mașinile lor poluante, vociferează și spun că introducerea taxelor la stațiile de încărcare electrică va împiedica în curând dezvoltarea electromobilității pe plan mondial. Este o absurditate, deoarece tarifarea infrastructurii de alimentare poate fi evitată prin găsirea unor surse de alimentare cu energii neconvenționale alternative (inclusiv cea solară).

Concomitent cu dezvoltarea rețelei de stații de încărcare electrică publice, producătorii au început să realizeze și stații de încărcare pentru acasă, deoarece s-a constatat faptul că un astfel de mod de alimentare, asemănător cu acela prin care se încarcă bateria unui laptop sau a unui telefon mobil, este mult mai ieftin decât dacă acest lucru s-ar face undeva în oraș, într-un punct de alimentare public special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here