Spalierii pentru vita de vie – coloana vertebrala a viei

0
2426
vita de vie

Toata lumea stie despre struguri: sunt fructe, cresc in forma de ciorchini, cresc in vie si sunt dulci si suculenti. Sau asa ar trebui sa fie. Strugurii se mananca asa sau se pot transforma in stafide, suc sau vin. Sau se pun in la compot sau dulceata sau se pun in prajituri. Strugurele isi trage seva din vita de vie, care isi trage apa din pamant si o transforma in seva prin fotosinteza. Corzile vitei de vie cresc din ce in ce mai lungi, se catara pe mediul inconjurator, pe copaci, pietre, pe gard, pe ce gasesc.

Dar daca nu au pe ce se catara? Vita de vie nu poate creste vertical, intrucat butucii sunt mici, iar corzile lor sunt subtiri si flexibile. Strugurii nu se pot dezvolta normal intrucat ar sta pe pamant. Nu doresti sa se intample asta cand plantezi o vie. Ai nevoie de spalieri si sarma, pentru a avea o vie in care sa si poti intra, pentru a o ingriji si culege.

Structura de suport a viei se face din stalpi din metal, lemn sau beton numiti spalieri de vie, conectati intre ei cu sarme, pe care se leaga vita de vie, cu sfoara. Arata asa:

spalieri de vie din metal

Spalierii pot avea doar rol de sustinere, dar pot fi si decorativi, se pot folosi si in gradina, pentru plante cataratoare ca iedera. Dar de obicei gospodarii folosesc spalieri de vie numai la vii, pentru rolul acestora de sustinere.

Spalierii de vie sunt folositi in toate viile. Viile moderne sunt dotate cu spalieri metalici, dar cele mai vechi sunt cu spalieri din lemn sau din beton, partial si din cauza costurilor mai mici. Datorita lor, strugurii cresc suficient de sus incat sa nu stea pe pamant, si sa primeasca lumina de la soare, pentru a se coace. Tot spalierii garanteaza si un cules mai usor, intrucat culegatorii nu trebuie sa se aplece pentru a-i aduna.

Spalierii sunt de 2 tipuri: de capat si intermediari. Spalierii de capat trebuie sa fie mai mari si mai rezistenti, cei intermediari pot fi mai mici si mai subtiri. Toti trebuie sa fie suficient de puternici pentru a sprijini sarmele cu care sunt conectati, dar si vita de vie, si sa reziste si forta cu care vantul poate impinge vita. De obicei se planteaza la o distanta de 5m unul fata de celalalt, pe acelasi rand, iar intre randuri se lasa chiar si 1.8m, daca se doreste recoltarea automatizata, sau 1.2m sau 1.4m pentru recoltare manuala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here