Summitul UE de la Roma. Discuții despre viitorul UE și ”Europa cu două viteze”

0
2

Președintele Klaus Iohannis participă vineri alături de alți lideri europeni la Summitul Uniunii Europene de la Roma. Pe lângă ceremoniile care comemorează 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma, șefii statelor vor adopta o declarație cu privire la viitorul UE.

Liderii europeni ar urma să transmită un mesaj de unitate privind viitorul UE și să discute scenariile prezentate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De departe cel mai controversat este cel al Europei cu două viteze, agreată de Angela Merkel, dar este respinsă de țările din centrul și estul Europei. Mai mult, această soluție a determinat oficialii polonezi să amenințe că nu vor semna Declarația de la Roma.

La începutul lunii martie, România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziția cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma.

În document se precizează că „obiectivul principal al Declarației de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente și angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori și incluzivă, care să fie în măsură să recâștige încrederea cetățenilor europeni”, a informat Administrația Prezidențială.

România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată și mai coezivă, iar unul dintre principiile de bază ale Declarației de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea și durabilitatea. „Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluție europeană care plasează stabilitatea economiilor și societăților noastre și prosperitatea cetățenilor noștri în centrul acțiunilor Uniunii”, mai stipulează documentul.

Un alt principiu enunțat în document este „fără pași înapoi”.

Este esențial să prezervăm și să construim pe baza realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăți fundamentale interconectate — Piața Internă, Schengen, euro, politica de coeziune și extinderea. Prezervarea unei abordări echilibrate și incluzive în promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esențială pentru o Uniune de succes și prosperă. Există domenii, cum ar fi securitatea și apărarea, în care este încă loc pentru dezvoltare, chiar în cadrul oferit de actualele tratate. În astfel de domenii ar trebui să asigurăm implementarea deplină a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune îmbunătățirea modului de lucru al UE, în condițiile respectării spiritului de unitate și coerență înscris în Tratate„, relevă documentul citat.

Citește și:

Post-ul Summitul UE de la Roma. Discuții despre viitorul UE și ”Europa cu două viteze” apare prima dată în Libertatea.ro.

Citeste toata stirea:: Summitul UE de la Roma. Discuții despre viitorul UE și ”Europa cu două viteze”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here