Usile glisante, intre necesitate si modernitate

0
5

O usa glisanta este un tip de usa care se deschide orizontal prin alunecare, de obicei paralela cu un perete. Usile glisante pot fi montate fie pe o sina pozitionata pe podea, fie sunt suspendate de sina care se afla deasupra, in timp ce alte astfel de usi intra in perete atunci cand se gliseaza (usi buzunar).

Exista mai multe tipuri de usi glisante, cum ar fi usi buzunar, usi Arcadia si usi cu sistem by-pass. Usile glisante sunt utilizate in general ca usi de dus, usi de sticla, usi pentru camerele mici in care ai nevoie de spatiu, usi de garderoba etc.

Istoria usilor glisante

Referindu-ne la istoria usilor glisante, se stie ca ele au fost folosite din primul secol al Erei Noastre in locuintele romanilor, dupa cum reiese din descoperirile arheologice din Pompei, Italia.

Usa in general este insa o inventie a homo sapiens. Omul a inceput sa foloseasca usa atunci cand pestera a devenit casa lui. Este drept ca la acea vreme omul facea mari eforturi pentru a deschide o astfel de usa. Abia dupa multe decenii a fost inventat un mecanism de alunecare.

Usa glisanta a aparut mai tarziu in China si Japonia antice. Initial aceste popoare foloseau panouri din matase si hartie pentru a compartimenta incaperile locuintelor. Anotimpul rece i-a facut pe vechii asiatici sa foloseasca un nou sistem prin care aceste panouri jucau rol de usi glisante. Si astazi, in Japonia sunt des folosite usile glisante care se numesc fusuma.

Avantajele usilor glisante

Astazi, usile glisante sunt o prezenta constanta in arhitectura moderna datorita avantajelor pe care acestea le ofera:

  1. Lumina. Usile glisante din sticla permit patrunderea luminii naturale in casa, in timpul zilei.  Daca folositi usi glisante cu geamuri, de dimensiuni mari,  este posibil sa nu fie nevoie sa aprindeti nici o lumina in casa in timpul zilei! Asta inseamna bani economisiti la facturile de energie electrica, iar casa ta va fi mai primitoare si mai placuta.
  2. Aer. Cu o usa glisanta, spatiul de deschidere a camerei este suficient de mare pentru a permite aerului sa intre. In felul acesta puteti raci locuinta fara aer conditionat, aerisiti mai rapid etc.
  3. Fluxul de trafic. Aceste usi permit un flux mai mare de trafic spre si din casa. Ele sunt bune pentru intalniri cu familia si prietenii sau gratare in curtea din spate a locuintei. Ele sunt usor de folosit, durabile, se intretin si se curata usor.
  4. Aspectul. Usile glisante pot adauga frumusetea si eleganta casei. Cele mai multe optiuni disponibile includ optiuni ecologice si eficiente din punct de vedere energetic. Alegeti o astfel de usa si veti adauga farmec si personalitate casei dvs.
  5. Maximizarea spatiului. Usile glisante din sticla pot crea o iluzie optica, la fel ca oglinzile, ceea ce face ca spatiul sa para mai mare decat este intr-adevar. In plus, folosind usi glisante vei castiga mai mult spatiu in casa ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here